Kuchnia
Smaki
Ulubione potrawy znanych ludzi
SPAGHETTI ELISABETH TAYLOR
26.11.15We włoskim Portofino znajduje się restauracja „La Terrazza”.
Należy ona do kategorii lokali, które oferują nie tylko pyszne dania, ale także niezapomniane widoki. W latach 50. i 60. bywali tutaj Edward VIII z Wallis Simson, gwiazdy Hollywood oraz intelektualiści. Elisabeth Taylor szczególnie upodobała sobie spaghetti z sosem z trzech rodzajów pomidorów, które zresztą nazwano jej imieniem.
Przepis jest bardzo prosty. Jedyne o czym musicie pamiętać to, że marynatę należy przygotować 24 godziny wcześniej. Nie zajmuje to wiele czasu, a makaron jest wyborny!
SPAGHETTI ELISABETH TAYLOR (składniki na 2 osoby):
• ok. 160 – 200 g spaghetti
• 250 g pomidorów – najlepiej dwóch lub trzech rodzajów, w tym koniecznie koktajlowych
• 10 listków bazylii
• 2 ząbki czosnku
• 1 peperoncino
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• sól
Pomidory należy sparzyć w gorącej wodzie, ostudzić i obrać ze skórki. Następnie trzeba pozbyć się pestek z miąższem, pokroić na połówki lub w kostkę, w końcu odsączyć na sitku. Przełożyć je do słoika lub innego zamykanego naczynia, dodać dwa ząbki czosnku, peperoncino, bazylię oraz oliwę z oliwek. Wszystko wymieszać, zakręcić słoik, odstawić na 24 godziny do lodówki.
Następnego dnia najlepiej wyjąć marynatę z lodówki trochę wcześniej, żeby nie była zbyt zimna. Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedzić, dodać do sosu, posolić i wymieszać. Na koniec posypać wszystko świeżą bazylią. Podawać natychmiast, pamiętać o parmezanie.
0 komentarze