Muszkatołowiec, Zanzibar |
Spice Village, Zanzibar |
Nic więc dziwnego, że dzisiejsi mieszkańcy wyspy to mieszanka różnych narodowości – Afrykanów, Hindusów, Arabów, Europejczyków, a także Azjatów.
Pobyt na Zanzibarze, nie bez powodu zwanym Wyspą Przypraw, z pewnością nie jest kompletny bez odwiedzenia egzotycznych plantacji.
Pierwsze na szeroką skalę uprawy plantacyjne założono tu w pierwszej połowie XIX wieku. Z plantacji goździkowca i palmy kokosowej wyspa słynie do dziś, a goździki i kokos stanowią jej główny towar eksportowy. Z Zanzibaru eksportuje się również gałkę muszkatołową, wanilię, trawę cytrynową, imbir, pieprz.
Kokos, Zanzibar |
Lekcja gotowania, Zanzibar |
Warto wiedzieć, że Tanzania Tourist Board we współpracy z Ministry of Natural Resources & Tourism realizują od 1997 roku Cultural Tourism Programme, w ramach którego można wziąć udział w kursie gotowania lokalnych przysmaków.
W trakcie zajęć, rdzenni mieszkańcy Zanzibaru, zapraszają turystów do swoich domów, wspólnie robią zakupy na miejscowym targu i wspólnie gotują afrykańskie potrawy - m.in. Kisamvu (maniok), Maharange (fasola) goats meat (mięso kozie), Nyama choma (grillowane mięso), Wali (ryż), Ugali (kukurydzianka).
Zdecydowanie polecamy!
Więcej informacji http://tanzaniatourism.go.tz
Zdjęcia: Tanzania Tourist Board
0 komentarze