PRZYPRAWY CENNIEJSZE NIŻ ZŁOTO

Muszkatołowiec, Zanzibar Zanzibar, tropikalna wyspa na Oceanie Indyjskim należąca do Tanzanii jest jednym z najczęściej odwiedzanych mie...

Muszkatołowiec, Zanzibar
Zanzibar, tropikalna wyspa na Oceanie Indyjskim należąca do Tanzanii jest jednym z najczęściej odwiedzanych miejsc na kontynencie afrykańskim. Słynie z pięknych piaszczystych plaż, oceanu o turkusowym kolorze, aromatycznych przypraw i…  goździków.

Spice Village, Zanzibar
Przez stulecia o wpływy na wyspie walczyli Portugalczycy, Brytyjczycy, Niemcy i Francuzi. W 1698 roku  Zanzibar stał się częścią sułtanatu Omanu. W roku 1964 w wyniku rewolucji obalono sułtana, a Tanganika wraz z Zanzibarem proklamowały nowe państwo pod nazwą Tanzania.
Nic więc dziwnego, że dzisiejsi mieszkańcy wyspy to mieszanka różnych narodowości – Afrykanów, Hindusów, Arabów, Europejczyków, a także Azjatów.
Pobyt na Zanzibarze, nie bez powodu zwanym Wyspą Przypraw, z pewnością nie jest kompletny bez odwiedzenia egzotycznych plantacji.
Pierwsze na szeroką skalę uprawy plantacyjne założono tu w pierwszej połowie XIX wieku. Z plantacji goździkowca i palmy kokosowej wyspa słynie do dziś, a goździki i kokos stanowią jej główny towar eksportowy. Z Zanzibaru eksportuje się również gałkę muszkatołową, wanilię, trawę cytrynową, imbir, pieprz.

Kokos, Zanzibar
Spice tours to możliwość dotknięcia roślin, poznania zapachów i spróbowania różnych smaków. Przewodnik opowiada o pochodzeniu poszczególnych gatunków, sposobie ich uprawy oraz o ich kulinarnych, medycznych i kosmetycznych właściwościach. Wyprawa na farmę jest doskonałą lekcją poglądową na temat funkcjonowania lokalnej społeczności, zapoznania się z jej wieloletnimi tradycjami i obyczajami.

Lekcja gotowania, Zanzibar
Na koniec wycieczki można spróbować oryginalnych dań kuchni Swahili, kupić perfumy, olejki eteryczne, mydła i oczywiście przyprawy.
Warto wiedzieć, że Tanzania Tourist Board we współpracy  z Ministry of Natural Resources & Tourism realizują od 1997 roku Cultural Tourism Programme, w ramach którego można wziąć udział w kursie gotowania lokalnych przysmaków.
W trakcie zajęć, rdzenni mieszkańcy Zanzibaru, zapraszają turystów do swoich domów, wspólnie robią zakupy na miejscowym targu i wspólnie gotują afrykańskie potrawy  - m.in.  Kisamvu (maniok), Maharange (fasola) goats meat (mięso kozie), Nyama choma (grillowane mięso), Wali (ryż), Ugali (kukurydzianka).

Zdecydowanie polecamy!

Więcej informacji http://tanzaniatourism.go.tz
Tekst: Katarzyna Otwinowska na podstawie materiałów Tanzania Tourist Board
Zdjęcia: Tanzania Tourist Board

You Might Also Like

0 komentarze

'

'

CYTAT TYGODNIA:

"Podróż przecież nie zaczyna się w momencie, kiedy ruszamy w drogę, i nie kończy, kiedy dotarliśmy do mety. W rzeczywistości zaczyna się dużo wcześniej i praktycznie nie kończy się nigdy, bo taśma pamięci kręci się w nas dalej, mimo że fizycznie dawno już nie ruszamy się z miejsca" Ryszard Kapuściński

'

'

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

'

'

ARTYKUŁY NASZYCH PARTNERÓW :

'

'

PARTNERZY

>




3